Assink NVM Makelaars

2e kwartaal - 2023

Woningmarktcijfers

Landelijk is er in de bestaande bouw een stijging van het aantal verkopen van 20 % te zien. Er lijkt meer vraag te zijn, en meer gewenning aan de hogere rente tarieven. Ook de prijzen stijgen landelijk licht, met 2,8 %. De gemiddelde verkooptijd was 35 dagen. Het markt beeld is uiteraard per woningtype en per locatie anders, dus er moet altijd kritisch naar en achter de cijfers worden gekeken.

2 augustus 2023

Landelijk: na rustig 1e kwartaal meer verkopen in 2e kwartaal.

Gemeente Rheden

Ook de gemeente Rheden laat een stijging van het aantal transacties zien. Dit was met 25 % iets groter dan de landelijke 20 %. Het aanbod in de gemeente Rheden is wel flink ruimer geworden in het tweede kwartaal van 2023, met 17 % meer woningen in de verkoop. De kijker heeft dus een stuk meer keuze. De gemiddelde verkooptijd was dit kwartaal 39 dagen, het jaar ervoor was dit 24 dagen. Er werd wat minder onderhandeld, in het eerste kwartaal van 2023 ging er 1,4 % van de vraagprijs af, nu 0,9 %. De gemiddelde verkoopprijs steeg dit kwartaal zeer licht van € 363.000, – naar € 377.000, -. Dit is vooral te wijten aan een stijging in prijs van de hoek, – en vrijstaande woning, de overige woningen kennen een kleine daling in prijs.

Gemeente Rozendaal

In Rozendaal steeg het aantal transacties, i.p.v. vier woningen werden er 5 verkocht. De transactie prijs daalde met 11 %. Bij kleine aantallen verkopen speelt de samenstelling van het verkochte aanbod uiteraard een grote rol, en in dit tweede kwartaal verkochten er 2 vrijstaande woningen, 2 tweekappers en 1 tussenwoning. De gemiddelde transactieprijs was € 678.000, -. Dit is fors lager dan in het 1e kwartaal door de verkoop van een middenwoning. De verkooptijd in Rozendaal was iets langer met 51 dagen. In Rozendaals daalde het aanbod naar 11 woningen (dit waren er 14 in het 1e kwartaal).

Algemeen

De markt lijkt te stabiliseren en de prijzen lijken meer stabiel te blijven, zelf licht in de stijgende lijn te zitten. Er blijft krapte op de markt waardoor we nog steeds kunnen spreken van een verkopers markt. Er zijn wel duidelijke verschillen waar te nemen, in de kleinere dorpen is de markt rustiger dan in de steden.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Assink Makelaars slaat de door jou verstrekte contactgegevens op om te kunnen voldoen aan je verzoek. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten via een link in iedere e-mail. Bekijk onze privacyverklaring over hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen.