Assink NVM Makelaars

1e kwartaal - 2023

Woningmarktcijfers

De woningmarkt wordt wat rustiger, maar nog steeds is het aanbod krap. Dit komt mede doordat er weinig nieuwbouwwoningen op de markt komen. Ondanks de krapte is het aanbod bijna twee maal zo groot als een jaar geleden, toen de markt erg onevenwichtig was.

14 april 2023

Op weg naar een nieuw evenwicht

Landelijk

Het eerste kwartaal is traditioneel rustiger, er werden 13 % minder woningen verkocht dan in het 4e kwartaal van vorig jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 was dit 2 % minder, dus wijkt het beeld niet bijzonder af van vorig jaar.

De gemiddelde verkoopprijs daalde landelijk met 3,6 % ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022 naar € 394.000, – en daalde met 8,2 % op jaarbasis.

Gemeente Rheden

Ook de gemeente Rheden laat een daling van het aantal transacties zien. Dit was met 15 % iets groter dan de landelijke 13 %. Het aanbod in de gemeente Rheden iets krapper geworden in het eerste kwartaal van 2023. Maar er staan een stuk meer woningen te koop dan in het 1e kwartaal vorig jaar, 142 % meer. De gemiddelde verkooptijd was dit kwartaal 51 dagen, het jaar ervoor was dit 22 dagen. Er werd wat meer onderhandeld, in het laatste kwartaal van 2022 ging er 0,2 % van de vraagprijs af, nu 1,5 %. De gemiddelde verkoopprijs daalde dit kwartaal zeer licht naar € 363.000, -. Dit was in het laatste kwartaal van 2022 € 364.000, -. Zichtbaar in het staatje hiernaast is dat de prijzen van alle typen woningen in Rheden juist wat stegen, behalve bij de hoekwoningen en deze werden juist veel verkocht in dit 1e kwartaal. Dit bevestigt ons beeld dat de daling in de prijzen gestopt lijkt te zijn in Rheden.

Gemeente Rozendaal

In Rozendaal bleef het aantal transacties per kwartaal gelijk, vier woningen werden verkocht. De transactie prijs steeg met 5,8 %. Bij kleine aantallen verkopen speelt de samenstelling van het verkochte aanbod uiteraard een grote rol, en in het eerste kwartaal verkochten er 2 vrijstaande woningen terwijl dit er maar één was in kwartaal 4 van 2022. De gemiddelde transactieprijs was € 814.000, -. De verkooptijd in Rozendaal was relatief kort, met 33 dagen. In Rozendaal steeg het aanbod naar 14 woningen (dit waren er een jaar geleden 4).

Algemeen

De hectiek van vorig jaar is wat voorbij en vraag en aanbod komen wat meer in balans. De prijsdalingen lijken af te vlakken en de koper heeft iets meer tijd om na te denken gekregen. Toch zijn er nog steeds woningen waarbij een biedingsprocedure gehanteerd moet worden vanwege de grote animo.

Voor verkopers zeker geen verkeerde markt en voor kopers wat meer rust en keuze.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Assink Makelaars slaat de door jou verstrekte contactgegevens op om te kunnen voldoen aan je verzoek. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten via een link in iedere e-mail. Bekijk onze privacyverklaring over hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen.