Assink NVM Makelaars

4e kwartaal - 23

Woningmarktcijfers

Het 4e kwartaal heeft in Nederland een stijgend aantal transacties laten zien, er is 12 % meer verkocht dan een jaar terug, en hiermee nam de krapte op de woningmarkt toe. De prijzen zijn, mede door het geringe aanbod, doorgestegen naar een gemiddelde prijs van € 434.000, – voor een koopwoning, wat een stijging van 5,3 % is ten opzichte een jaar geleden. Het marktbeeld is uiteraard per woningtype en per locatie anders, dus er moet altijd kritisch naar en achter de cijfers worden gekeken.

16 januari 2024

Landelijk: prijsstijging zet door en krapte neemt toe

Gemeente Rheden

Ook de gemeente Rheden laat wat betreft transacties een flinke stijging zien in het laatste kwartaal, hier werd 39 % meer verkocht. Het aanbod in de gemeente Rheden is daarnaast flink kleiner geworden in het 4e kwartaal van 2023, met 25 % minder woningen in de verkoop. De kijker heeft dus weer wat minder keuze. De gemiddelde verkooptijd was dit kwartaal 53 dagen, dit is minder dan de 61 dagen in het derde kwartaal, en dit geldt voor zo goed als alle woningtypen. Er werd voornamelijk bij de tussen en hoekwoning meer betaald dan de vraagprijs, bij de overige typen werd er iets onderhandeld. De gemiddelde verkoopprijs steeg dit kwartaal van € 406.000 – naar € 428.000, -. Dit is een stijging van 7,2 % in één kwartaal. De prijsstijging was zichtbaar bij alle typen woningen. De prijzen zijn in 2023 8,9 % gestegen op jaarbasis.

Gemeente Rozendaal

In Rozendaal is het aantal transacties verdubbeld, er werden 10 woningen verkocht. De transactie prijs daalde met 16,5 %. Bij kleine aantallen verkopen speelt de samenstelling van het verkochte aanbod uiteraard een grote rol, en in dit 4e kwartaal verkochten er alleen vrijstaande en twee onder één kap woningen, en geen hoek, – of tussenwoningen. De gemiddelde transactieprijs was € 747.000, -. Deze was in kwartaal drie nog € 910.000, – . De verkooptijd in Rozendaal was met 124 dagen hoger dan het landelijk gemiddelde, maar daalde wel. Voornamelijk de vrijstaande woningen in Rozendaal staan lang te koop.

Algemeen

De markt bleef zich in dit kwartaal positief ontwikkelen met stijgende prijzen en krapte op de markt, waardoor we zeker kunnen spreken van een verkopersmarkt. Er zijn wel duidelijke verschillen waar te nemen, zo zien we dat de vrijstaande woningen een langere looptijd kennen en de slecht geïsoleerde woningen het moeilijker hebben. Kluswoningen komen weer wat meer in trek en gelijkvloers wonen is ook populair.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Assink Makelaars slaat de door jou verstrekte contactgegevens op om te kunnen voldoen aan je verzoek. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten via een link in iedere e-mail. Bekijk onze privacyverklaring over hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen.