Assink NVM Makelaars

hoe eindigde 2021 en hoe begint 2022?

De woningmarkt

Het is een herhaling van de een eerdere boodschap die wij horen van de NVM bij presentatie van de cijfers van het laatste kwartaal van 2021. Het aanbod te koop staande woningen is opnieuw afgenomen, er is opnieuw minder verkocht en de prijzen stijgen.

 

8 april 2022

Landelijk: Minder aanbod, minder transacties

De gemiddelde transactieprijs steeg met 20,7 % t.o.v. het vierde kwartaal 2020, wat resulteerde in een gemiddelde verkoopprijs van € 438.000, -. Het aantal te koop staande woningen was 1/3 lager dan eind 2020, de keuze is dus erg beperkt en dit maakt dat potentiële verkopers nog meer kiezen voor eerst kopen en dan verkopen. De nieuwbouw blijft achter, dus ook hier is weinig aanbod.

Gemeente Rheden

Ook de gemeente Rheden laat een daling van het aantal transacties zien. Maar dit was met 6 % minder groot dan de landelijke 19 %. Het aanbod in de gemeente Rheden is dus wat ruimer gebleven! Wel stonden er, in lijn met het landelijke beeld, 37 % minder woningen te koop in het laatste kwartaal 2021 dan in laatste kwartaal 2020. De gemiddelde verkooptijd was dit kwartaal 26 dagen, 1 week korter dan een jaar ervoor. Ook dit kwartaal was weer tijdens de onderhandelingen merkbaar hoe krap de markt is. Gemiddeld gezien werd er 9,1% boven de vraagprijs geboden en bij 79 % van de verkochte woningen is overboden. De gemiddelde verkoopprijs steeg dit kwartaal naar € 433.000, -. Dit komt ook omdat er relatief veel (24) vrijstaande woningen werden verkocht.

Gemeente Rozendaal

In de gemeente Rozendaal was in het derde kwartaal de gemiddelde transactieprijs € 671.000, – terwijl deze in het 3e kwartaal nog € 1.75.000, – was. Dit komt omdat er maar drie woningen in Rozendaal verkochten, waarvan er één vrijstaand was. De gemiddelde looptijd in de gemeente ging fors omlaag, ook omdat er een midden en twee onder één kap verkochten, die sneller verkopen dan een vrijstaande woning. Deze werden ook beide boven de vraagprijs verkocht.

Waar gaat het heen met de woningmarkt?

Bijna halverwege de eerste maand van 2022 zijn er 14 woningen in de Gemeente Rheden als verkocht in 2022 gemeld, hiermee zitten we nog iets onder het gemiddelde van het laatste kwartaal, maar het jaar is nog jong en er waren vakanties gaande. Al deze woningen verkochten boven de vraagprijs, op één na, deze verkocht voor de vraagprijs. Wanneer wij als makelaars een woning aanmelden blijven wij flink wat animo zien, dit maakt dat bij bijna alle woningen een biedingsprocedure wordt gehanteerd, en de woning is dan snel verkocht. Er is aanbod, en na kijkrondes is dit weer van de markt. Ook deze snelle omloop maakt het aanbod krap.

Deze krapte lijkt aan te houden, op korte termijn toevoegen van nieuwbouw zal lastig zijn, ook al zijn er plannen, zoals bij het Velpse Ziekenhuis, het duurt een flinke periode voor er woningen staan. De landelijke plannen om 100.000 woningen per jaar te bouwen lijken ambities. Procedures zijn traag in Nederland, er is een tekort aan bouwvakkers en bouwmaterialen en er wordt een nieuwe Omgevingswet ingevoerd op 1 juli a.s. Deze moet procedures vereenvoudigen en samenvoegen, maar opstart problemen zijn hier te verwachten, al hoor je hier nog niemand over.

De lage rente, het tekort aan nieuwbouw, een trek naar het Oosten, al deze factoren zullen zorgen voor een aanhoudende druk op de markt, ook bij ons in Rheden en omgeving. De gemeenten zullen overwegen regels te stellen die vereisen dat een deel van de woning alleen door de eigenaar bewoond mag worden, maar dat maakt dan dat er weer minder huurwoningen zijn, dus lost de woningkrapte niet op.

Vooralsnog voorzien wij daarom geen terugval van de markt en verwachten we een blijvend hoge vraag naar woningen.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Assink Makelaars slaat de door jou verstrekte contactgegevens op om te kunnen voldoen aan je verzoek. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten via een link in iedere e-mail. Bekijk onze privacyverklaring over hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen.